Το 1952 η συγγραφέας και λαογράφος Αθηνά Ταρσούλη σε επίσκεψή της στη Θέρμια, μικρή κοινότητα στα περίχωρα της Κερύνειας, σχεδίασε το ερειπωμένο σπίτι γνωστό ως «Σπίτι του Λιπέρτη». Ο ποιητής Δημήτρης Θ. Λιπέρτης (1866-1937) γεννήθηκε στη Λάρνακα, όμως η οικογένεια του πατέρα του Θεοφάνη καταγόταν από τη Θέρμια, όπου βρισκόταν και το οικογενειακό τους σπίτι.

Σημειώνει η Ταρσούλη : «Βλέποντας το ερειπωμένο σπίτι αναλογιζόμαστε τον τρυφερό τραγουδιστή της λαϊκής κυπριώτικης ψυχής ν’ ανεβοκατεβαίνει αυτή τη σκάλα, να ζει κάτω απ’ τη στέγη του και να γράφει, τον χειμώνα δίπλα στο παραγκώνι ή την άνοιξη κάτω απ’ τα δέντρα, τα πιο χαριτωμένα του Τζιυπριώτικα Τραούδκια, γεμάτα έρωτα και πάθος νοσταλγικό…»

Για το «παππογονικό» σπίτι του Λιπέρτη ο συγγραφέας Δώρος Χρίστης μάς πληροφορεί : «Το σπίτι ήταν διώροφο. Μια πέτρινη σκάλα ανέβαζε στα ανώγεια δωμάτια. Στην πόρτα εισόδου του ανωγείου, πάνω από την πόρτα στο κέντρο, υπήρχε μέχρι της εισβολής εντοιχισμένο τετραγωνισμένο ξύλο που εξείχε πάνω από τη σκάλα και το οποίο, συμφωνα και με τα γραφόμενα του Λοΐζου Φιλίππου, αποτελούσε τη βάση, από την οποία ξεκινούσε και αιωρείτο πάνω από τη σκάλα οικογενειακό οικόσημο».

Έως την τούρκικη Εισβολή του 1974 το σπίτι του Λιπέρτη επιβίωνε, έστω ερειπωμένο. Η τύχη του σήμερα δεν μας είναι γνωστή.

Advertisements