Η Αγγλο-Τουρκική Συνθήκη παραχώρησης της Κύπρου στην Αγγλία υπογράφηκε στις 4 Ιουνίου 1878. Όταν τούτο έγινε γνωστό άρχισαν να δημοσιεύονται σχόλια και πολιτικές εκτιμήσεις εφημερίδων, από όλο τον κόσμο, για τη σημασία αυτής της αλλαγής στο στρατιωτικό ισοζύγιο της ανατολικής Μεσογείου. Από τις αντιδράσεις που δημοσιεύτηκαν, το καλοκαίρι του 1878, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει παθιασμένο σχόλιο της επιθεώρησης Il Bersagliere της Ρώμης, στο οποίο η πολιτική αλλαγή κρίνεται αποκλειστικά ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει σε ιταλικά συμφέροντα και σε κατάλοιπά τους από την …περίοδο των Ενετών! Γράφει :

«Το θεϊκό νησί της Κύπρου πωλήθηκε από τους ευνούχους της Κωνσταντινούπολης στους τοκογλύφους του Λονδίνου. Φτωχή Κύπρος! κτυπημένη από τόσες δυνάμεις, με τέτοια ηρωϊκή άμυνα, σε τόσο ιταλικό αίμα βουτηγμένη, ποιός θα μπορούσε να σου πει ότι μια μέρα θα σε πούλαγαν για μια χούφτα χρυσάφι, σε εμπόρους που έρχονται από τις ομίχλες του βορρά;

Αγοράζουν και θα κερδίσουν από το νέο κτήμα τους· θα στρέψουν τα κανόνια της Αμμοχώστου, όπου ιταλοί κατασκευαστές έγραψαν τα ονόματά τους, εναντίον ιταλικών καραβιών που πλέουν στην περιοχή. Οι ίδιοι, από τους βράχους όπου ανέμιζε η σημαία της Σαβοΐας, θα προσπαθήσουν να βυθίσουν καράβια με την ιταλική σημαία. Ω, πόσο γλυκύ θα ήταν αν αυτό δεν είναι παρά ένα [κακό] όνειρο!

Όμως, υπομονή. Στις ακτές της Μεσογείου αναπτύχθηκε η Καρθαγένη, κέντρο διεθνούς εμπορίου, φόβητρο της ανθρωπότητας· και λίγα χρόνια αργότερα ο Μάριος, ο μεγάλος εξόριστος, καθόταν ανάμεσα στα ερείπιά της και στοχαζόταν».

[Σημειώσεις: Οι Ιταλοί διεκδικούσαν την Κύπρο από το 1463, όταν η πριγκίπισσα Άννα ντε Λουζινιάν παντρεύτηκε τον ιταλό δούκα Λουδοβίκο της Σαβοΐας. / Ο ρωμαίος στρατηγός Γάιος Μάριος (157-86 π.Χ.) εζησε λίγα χρόνια ως πολιτικός εξόριστος στην Καρθαγένη (αρχαία Καρχηδόνα της Τύνιδας). / «Ο Γάιος Μάριος στην εξορία» (πίνακας)].

Advertisements