Το 1949, το περιοδικό Ελληνική Δημιουργία, του Σπύρου Μελά, δημοσίευσε αφιέρωμα στην Κύπρο με εξώφυλλο όπου παρουσιαζόταν σύνθεση με προσωπογραφία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Η απεικόνιση του μαρτυρικού αρχιεπισκόπου στηριζόταν σε προσωπογραφία του που ανήκει στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Μερικές δεκαετίες αργότερα (1980) ο προσωπογράφος και ιστοριοδίφης Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, ο οποίος έχει ασχοληθεί συστηματικά με τις ιστορικές οικογένειες της Κύπρου, με τεκμηριωμένο δημοσίευμά του επανόρθωνε το λάθος: η προσωπογραφία δεν ήταν του Κυπριανού, αλλά παρουσίαζε τον αρχιμανδρίτη Θεοφύλακτο Θησέα, συγγενή του Κυπριανού!

Ο Θεοφύλακτος Θησεύς, γιός του Παπά Σάββα από τον Στρόβολο, εξαδέλφου του Κυπριανού, είχε πολυτάραχη δραστηριότητα: Ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας, πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821, μετά την εκατόμβη του κυπριακού ’21 είχε συνυπογράψει διακήρυξη υπέρ της απελευθέρωσης της Κύπρου, λίγο αργότερα έχασε το ένα χέρι του σε μάχη κατά των Τούρκων και το 1833 είχε ανάμιξη στη στάση της Λάρνακας η οποία είχε υποκινηθεί από τον αδελφό του Νικόλαο.

Η προσωπογραφία, ως «μινιατούρα» για χρήση σε εγκόλπιο, είχε γίνει πιθανώς στη Γενεύη και ο προηγούμενος κάτοχός της, ο συγγραφέας Ονούφριος Ι. Ιασονίδης (1846-1916) ―προσωπικότητα με πολλές αμφιλεγόμενες δραστηριότητες [βλ. και ανάρτηση αρ. 67]― την είχε δωρίσει, το 1896, στο Μουσείο Μπενάκη δηλώνοντας ότι απεικονίζει τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό.

Η μοναδική αυθεντική προσωπογραφία του αρχιεπισκόπου Κυπριανού βρίσκεται στην ιερά μονή Μαχαιρά.