Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποκτήματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκωσίας είναι το μπρούντζινο άγαλμα του αφρικανικής καταγωγής αυτοκράτορα της Ρώμης Σεπτίμιου Σεβήρου (145-211). Το ολόγυμνο και μεγάλου μεγέθους άγαλμα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του επισκέπτη στο κέντρο ειδικής αίθουσας του μουσείου.

Το άγαλμα βρέθηκε το 1928 σπασμένο, αλλά σε αρκετά καλή κατάσταση, από γεωργό ο οποίος δούλευε σε χωράφι του στην περιοχή Κυθραίας. Όταν το άροτρο συνάντησε εμπόδιο στο δρόμο του, ο γεωργός με έκπληξη είδε να αποκαλύπτεται τμήμα από μέλος του αγάλματος. Έφερε και το υπόλοιπο στην επιφάνεια και πιστεύοντας ότι μέσα του έκρυβε χρυσάφι το έσπασε ακόμη περισσότερο.

Το θρυμματισμένο άγαλμα αποκτήθηκε τελικά από το Κυπριακό Μουσείο και επιδιορθώθηκε με τη βοήθεια ειδικού τεχνικού της αποστολής Ηarvard Boston Expedition (Pyramids, Cairo), ο οποίος ήλθε στην Κύπρο ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό. Στην οικογένεια του γεωργού δόθηκε αμοιβή £20 ως “εύρετρα”.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί παρουσιάζεται το μεγάλης τέχνης κεφάλι του αγάλματος ύστερα από την επιδιόρθωσή του και πριν επικολληθεί στο υπόλοιπο σώμα.

Advertisements