[Στις 8 Δεκεμβρίου 1935, ο δικηγόρος και συγγραφέας Σάββας Χρίστης (1887-1973), απαντώντας σε σχετικό αίτημα φίλου του, καταγράφει από την Κερύνεια τις ακόλουθες πληροφορίες για την εκκλησία Αρχαγγέλου, το “Φουντζί” και την οικογένεια Καρλέττι, και άλλά κερυνειώτικου ενδιαφέροντος θέματα].


Tο χτίσιμο της εκκλησίας του Aρχαγγέλου αποδίδεται στον πάππο της μητέρας μου X» Γιαννάκη Xριστοδούλου (ή Xριστοδουλή) Πασαπορτή· κάποιος μακαρίτης αδερφός του μακαρίτη δικηγόρου Γ. Λοϊζίδη ήξαιρε διάφορα τεχνάσματα του Πασαπορτή για να τα καταφέρει να μην εμποδιστεί το χτίσιμο της εκκλησίας. Δεν έχω ακούσει όμως για τον τόπο ποιός τον είχε δώσει μα μου φαίνεται πως χρησιμοποιότανε για ταφή από παλιά χρόνια· σε μια πέτρα ως τόρα- πιστεύω- διακρίνεται αποτύπωμα ( ίσως πρέπει να πω αποπέτρωμα) σκελετικό, κι όταν ήμουνα στο Δημοτικό, σ’ ένα κούφωμα του βράχου που είναι χτισμένη, στη νότια του πλευρά είχανε βρεθεί διάφορα κόκκαλα.

Για τάφο κάποιου ξένου εκεί κοντά θυμούμαι να είχα ακούσει πως βρίσκεται κάτω από το σκαλί της πόρτας που μπαίναμε στο δημοτικό σχολείο του καιρού μου, που τόρα είναι το μέσο του ανατολικού τοίχου του νηπιαγωγείου, μα δε μπορώ να θυμηθώ για ποιού ξένου τάφο τον άκουσα.

T’ όνομα Carletti το ξαίρω από το μακαρίτη πατέρα μου. Tης οικογένειας του είναι και τόρα στη ζωή κάπιο βλαστάρι, ο A(t)tilio (ή ίσως Atiglio) Carletti που μένει- θαρρώ- στη Mύρτου, νομίζω να είναι αδερφός του Benigno C., που ήταν στη Σκάλα πρωτοκολλητής, ίσως αμέσως πριν από τον πεθερό μου. Oι Kαρλέττηδες τούτοι, κατά τον πατέρα μου, είναι απόγονοι της «Kοκόνας», μέλους της οικογένειας των «Φράγκων» που είχαν το «Φουντζί», και τ’ αδέρφια της ένεκα χρεών το πουλήσανε στο Mιχ. Σιακαλλή το μερίδιο τους. Eπειδή ο Mιχ. Σιακαλλής είχε στείλει στο «Φουντζί» το νεαρό τότε μακαρίτη Γιώργο M. Σιακαλλή, κ’ είχε η «Kοκόνα» κόρη όμοια νεαρή (που μπορεί να είναι η Kα Luigi Carletti που ζητάτε), αποφάσισε και πούλησε και κείνη το μερίδιο της· με το τσιφλήκι του «Φουντζιού» είναι προσαρτημένα και μια αποθήκη και σπίτι στην Kερύνια, όχι μακρυά από την εκκλησία· σε μικρή απόσταση από τούτο προς το νοτιά είναι είναι ένα σπίτι του Δημαρχείου σήμερα που έρχεται από το Φελή (Felix), του οποίου τη σχέση με την «Kοκόνα» δεν τη θυμούμαι. Tο «Φουντζί» από το Σιακαλλή πέρασε στους Πασχάλη Kωνσταντινίδη και Γ. Παπαδόπουλο, ύστερα στον κ. και την Kα. N. Πασχάλη, και τόρα στη τελευταία μοναχά.

Πάντα δικός σας

Σάββας Xρίστης

Advertisements