Στα 1936 επισκέφθηκε τον Πεδουλά ολιγομελής αποστολή του αγγλικού “Εθνικού Συνδέσμου για Πρόληψη της Φυματίωσης”, στα πλαίσια παγκύπριας έρευνας για την φυματίωση στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν την επόμενη χρονιά και στην έκδοση περιλαμβάνεται φωτογραφία και πρόχειρο τοπογραφικό σχέδιο χαρακτηριστικής αγροτικής κατοικίας της κοινότητας.

Μπαίνοντας ο ξένος σε λιθόστρωτη αυλή σχεδόν 119 τετραγωνικών μέτρων βρίσκει αριστερά του τον ορνιθώνα και δεξιά σκέπαστρο κάτω από το οποίο υπάρχει φούρνος και ακόμη ένας ορνιθώνας.

Το μοναδικό δωμάτιο του σπιτιού, στο βάθος της αυλής, έχει έκταση 43,5 τ.μ. και ύψος 3,60 μ. και σ’ αυτό εφάπτεται σταύλος δεξιά. Το ακριβώς τετράγωνο δωμάτιο διαθέτει δύο παράθυρα μόνο στην πρόσοψη, στηρίζεται σε ένα υποστύλιο και περιλαμβάνει δύο χωριστά κρεββάτια, ένα τραπέζι, ένα ερμάρι, τον αργαλειό, τζάκι και ένα πέτρινο πεζούλι. Πρόκειται δηλαδή για τα απολύτως αναγκαία: μία οικοσκευή “σπαρτιάτικης λιτότητας”, ως ελάχιστη απαίτηση για την απλή επιβίωση του κύπριου αγρότη της εποχής !

Advertisements