Έως τα μέσα της δεκαετίας του 1950 τα κυριακά ορεινά θέρετρα  συγκέντρωναν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού Κυπρίων και ξένων, κυρίως για διαμονή ή σύντομες επισκέψεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τούτο είχε ως συνέπεια να αναπτυχθούν σ’ αυτά αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες πολλές από τις οποίες αργότερα εγκαταλείφθηκαν, όταν το ενδιαφέρον ατόνησε λόγω και της παράλληλης ανάπτυξης των αεροπορικών συγκοινωνιών.

Τρία από τα παλαιά ιστορικά ξενοδοχεία της Κύπρου παρουσιάζονται πιο κάτω, από τα οποία μόνο το τελευταίο εξακολουθεί να λειτουργεί.

Το Ξενοδοχείο Μέσα Ποταμός ήταν πολύ δημοφιλές κατά τη δεκαετία του 1930. Βρισκόταν στην ομώνυμη ειδυλλιακή περιοχή μεταξύ Πλατρών, Σαϊττά και Κάτω Αμιάντου και ανάμεσα στα αξιοθέατά του διαφήμιζε και τους καταρράκτες του. Εδώ και πολλές δεκαετίες έπαψε να λειτουργεί.

Το ξενοδοχείο Βερεγγάρια, στον Πρόδρομο, ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα ξενοδοχειακά κτίσματα της Κύπρου, δημιουργήθηκε από τον Ιωάννη Κόκκαλο το 1930 και λειτουργούσε έως 1986. Λόγω της περίβλεπτης θέσης του και των υπηρεσιών που προσέφερε ήταν πολύ γνωστό και στο εξωτερικό και είχε, κατά καιρούς, φιλοξενήσει πολλές ξένες προσωπικότητες.

[Διαφήμιση του 1951]

Το ξενοδοχείο Φόρεστ Παρκ (Forest Park), άρχισε να κτίζεται το 1932 από τον Γεώργιο Σκυριανίδη σε σχέδια Benzian Ginsburg και λειτούργησε επισήμως από τον Ιούλιο 1936. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο των Πλατρών, μέσα σε πυκνό δάσος από πεύκα και κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει πληθώρα διασημοτήτων από όλο τον κόσμο. Εξακολουθεί και σήμερα να είναι πολύ αγαπητό για την παραδοσιακή φιλοξενία του, η οποία προσφέρεται από την τέταρτη γενεά της οικογένειας του ιδρυτή του.

[Λιθογραφημένη αφίσα τυπωμένη από τον αθηναϊκό οίκο Μ. Πεχλιβανίδη & Σια, τη δεκαετία 1930]