Το 1933 κυκλοφόρησε (χωρίς ένδειξη τόπου έκδοσης, αλλά πιθανόν στην Αθήνα) ο πρώτος τόμος ενός μικρού σχήματος βιβλίου 72 σελίδων, με τίτλο Η Κύπρος― Με σκιαγραφία της παγκόσμιας ιστορίας. Ο συγγραφέας του, Νευπάσκας Θρόερυς, μέσα από σύντομα κεφάλαια ελάχιστων σελίδων, έδινε μια σύντομη εξιστόρηση της κυπριακής ιστορίας, από τους αρχαιότατους χρόνους έως την τουρκοκρατία, “με βάση την υλιστική αντίληψη της ιστορίας”. Στον “επίλογο” του έργου έγραφε:

NeypaskasThroerys“Τον τόμο αυτό θ’ ακολουθήσουν ακόμα δυο τόμοι, εκ των οποίων ο πρώτος θα περιλαμβάνη της ιστορία της Κύπρου από της Αγγλικής κατοχής μέχρι των Οχτωβριανών γεγονότων, και ο δεύτερος τα Οχτωβριανά γεγονότα― τα αίτια, τις αφορμές και την έκβαση, καθώς και τα λάθη που διέπραξε μέσα σ’ αυτά το Κ.Κ.Κ. (Τ.Κ.Δ)―, τη χρεωκοπία του Εθνικισμού, τη βάρβαρη πολιτική του Εγγλέζικου Ιμπεριαλισμού, την απεγνωσμένη πάλη, που διεξάγει το Κυπριακό προλεταριάτο, και την εγκληματική απέναντι σ’ αυτό στάση του Ελληνικού και Αγγλικού προλεταριάτου.

Στον παρόντα τόμο βγήκα σε πολλά σημεία έξω από το κύριο θέμα και προσπάθησα να σκιαγραφήσω τα σπουδαιότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, δια να μπάσω τον αναγνώστη μέσα στην υλιστική αντίληψη της ιστορίας, όπως την αντιλαμβάνοντο ο Μαρξ, ο Έγκελς και ο Λένιν και όχι όπως θέλουν να μας την παραστήσουν πολλοί σύγχρονοι Μαρξιστές”.

Από όσο είναι γνωστό η υπόσχεση του συγγραφέα να εκδώσει και τους δύο άλλους τόμους δεν πραγματοποιήθηκε. Εξάλλου μια προσεκτικότερη ανάγνωση του ονόματός του (“Νευπάσκας Θρόερυς” ―και σίγουρα δεν πρόκειται για λιθουανό καλαθοσφαιριστή!) αποκαλύπτει ότι έχουμε αναγραμματισμό των λέξεων “Σκαπανεύς Ερυθρός”.

Ποιός όμως είναι αυτός ο Ερυθρός Σκαπανεύς (ή αν προτιμάτε, ο συγγραφέας Νευπάσκας Θρόερυς) δεν γνωρίζουμε.

Advertisements