Το βιβλίο Μακάριος η καρδιά της Κύπρου κυκλοφόρησε γύρω στις αρχές του του 1978 και ήταν μια έκδοση-γίγαντας (420 σελίδες, 44 εκ. ύψος, 35 εκ. πλάτος, 6.5 κιλά βάρος) όπου αποδελτιώνονταν ειδήσεις και δημοσιεύματα στον κυπριακό και ελλαδικό τύπο της περιόδου 3 Αυγούστου έως 7 Οκτωβρίου 1977 για την απώλεια του πολιτικού και θρησκευτικού ηγέτη της Κύπρου.

Στον αντίποδα αυτής της έκδοσης βρίσκεται ένα μικροσκοπικό βιβλίο του Παντελή Μπίστη, Το Ελληνικό φυλακτό, τυπωμένο στη Λευκωσία το 1944 (80 σελίδες, 10 εκ. ύψος, 20 γραμμάρια βάρος) όπου, μάλιστα, ο συγγραφέας δηλώνει: “Ο χάρτης που έχω στα χέρια μου δε φτάνει για να παρουσιαστεί το βιβλίο σε αρκετές χιλιάδες σε σχήμα κανονικού τόμου. Γι’ αυτό αναγκάζουμαι να πυκνοτυπώσω και με μικρά μάλιστα στοιχεία… Το χαρτί που κερδίζεται μ’ αυτό τον τρόπο προσθέτει μερικές ακόμα χιλιάδες για την εξυπηρέτηση του σκοπού”. (Να θυμίσουμε ότι η έλλειψη χαρτιού ήταν μία ακόμη συνέπεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου).

Τα δύο αυτά βιβλία αποτελούν ακραία σχήματα εκδόσεων ―το ένα υπερβολικά μεγάλου μεγέθους και βάρους και το άλλο μικροσκοπικό― και είναι φυσικό ότι δεν προσφέρονται για άνετη ανάγνωση.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί η μικρότερη έκδοση τοποθετήθηκε σε σημείο κάτω αριστερά της μεγαλύτερης για να καταδειχθεί η τεράστια διαφορά μεγέθους μεταξύ των δύο. Όσο για τη διαφορά βάρους (20 γραμμάρια / 6.5 κιλά αντιστοίχως) περισσότερα σχόλια περιττεύουν!

MakariosBistis

Advertisements