Ο εικοσιεξάχρονος αρχαιολόγος David G. Hogarth (1862-1927) βρισκόταν στην Κύπρο για έρευνες και ανασκαφές από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 1888. Συνοδευόμενος από δύο Άγγλους φίλους έφθασε στον “μεσαιωνικό οικισμό της Αχέλειας” κοντά στην Πάφο και σε βιβλίο του αναφέρεται σε επίσκεψή του στις δύο εκκλησίες του οικισμού.

Στη μεγαλύτερη (ίσως αυτή του Αγίου Θεοδοσίου) οι ξένοι εντάπισαν δύο περίτεχνα ξυλόγλυπτα εντυπωσιακής ομορφιάς ―τον άμβωνα και και ένα κουβούκλιο― τα οποία χρονολόγησαν ως έργα του 16ου αιώνα. Ο ένας από τους συνοδούς τα φωτογράφισε και αργότερα πλήρης περιγραφή τους περιλήφθηκε στο βιβλίο για την Κύπρο που ο Hogarth εξέδωσε στο Λονδίνο τον επόμενο χρόνο.

Στην περιγραφή του φίλου του φωτογράφου, ο νεαρός αρχαιολόγος προσθέτει την ακόλουθη υποσημείωση: “Από τότε που αυτή η περιγραφή γράφτηκε, έχω πληροφορηθεί ότι το σύνολο των ξυλόγλυπτων έχουν αγοραστεί από Άγγλο κάτοικο του νησιού, τον κ. J. W. Williamson, που τα έχει μεταφέρει στη χώρα μας: αυτή τη στιγμή ο τελικός προορισμός τους δεν έχει επιβεβαιωθεί”.

Τα ξυλόγλυπτα του ναού της Αχέλειας, αφού κατάφεραν να επιβιώσουν τρεις αιώνες σκοτεινής οθωμανικής κατοχής, αποξενώθηκαν από τον τόπο σε πονηρούς καιρούς μιας ανάλγητης αλλά φωτισμένης αγγλικής διοίκησης.

Acheleia1888a.img923Ο άμβωνας

Acheleia1888b.img924Τμήμα του κουβούκλιου (ο φωτογράφος δήλωνε ότι ήταν πολύ μεγάλο για να φωτογραφηθεί μέσα στο εκκλησάκι)

Advertisements