Στα τέλη Ιανουαρίου 1943, ενώ οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ευρώπη βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας σερ Ουΐνστον Τσέρτσιλ επισκέφθηκε την Κύπρο και συναντήθηκε με διάφορες προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες και τον Μητροπολίτη Πάφου Λεόντιο, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου (1933-1947) και αργότερα βραχύβιο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου (20 Ιουνίου-26 Ιουλίου 1947). Κατά την επίσκεψή του ο Άγγλος Πρωθυπουργός έκανε τις αναμενόμενες “βαρυσήμαντες” δηλώσεις, που αποδείχτηκαν από τις κατοπινές ιστορικές εξελίξεις ήταν μονάχα “λόγια κενά περιεχομένου”.

ChurchillLeontios1943

Στη φωτογραφία, ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Λεόντιος και ο sir Winston Churchill κατά τη συνάντησή τους στην οικία του Κυβερνήτη της Κύπρου.

Και ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Churchill:

“Με χαρά μπορώ να σας πω εδώ στην Κύπρο πόσο στη Μητέρα πατρίδα, την παλιά Αγγλία, θαυμάζεται η μαχητικότητα με την οποία έχετε ετοιμάσει την άμυνα του νησιού σας, και πόσο άγρυπνα την φυλάτε με τη βοήθεια στρατευμάτων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Πιστέψτε με, όταν τελειώσει ο πόλεμος, το όνομα της Κύπρου θα περιλαμβάνεται στον κατάλογο εκείνων που έπραξαν το σωστό, όχι μονάχα μεταξύ των ενωμένων λαών που πολεμούν, αλλά, όπως με βεβαιότητα πιστεύω, και των μελλοντικών γενεών της ανθρωπότητας”.

Advertisements