Τον τελευταίο καιρό ήλθε ξανά στην κυπριακή επικαιρότητα μια παλιά προσωπικότητα του ελληνισμού με μεγάλη λαϊκή απήχηση, ο παλαιστής Παναγής Κουταλιανός (1847-1916), πολύ γνωστός και στις ΗΠΑ όπου έζησε ―όπως και ο νεότερός του Τζιμ Λόντος (1897-1975). Τον γεννημένο στην Κούταλη της Προποντίδας Π. Κουταλιανό κάποιες παραδόσεις τον φέρουν να έχει κυπριακή καταγωγή (από το Ριζοκάρπασο) και μια παλιά απεικόνισή του σε τοιχογραφία καφενείου στο Γέρι έχει διασωθεί. Εξάλλου, το 1896 ―ίσως ύστερα από επίσκεψή του στην Κύπρο― δύο τουλάχιστον Κύπριοι ποιητάρηδες (ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος από τον Αρακαπά) κυκλοφόρησαν φυλλάδες όπου εξυμνούσαν τα μυθικά κατορθώματά του.

Ενωρίς κατά τη δεκαετία του 1960 ένας άλλο μέλος της οικογένειας των Κουταλιανών, ο Δημήτρης (Τάσος) Μακρής Κουταλιανός (1915-1999) επισκέφθηκε την Κύπρο και από την επίσκεψη αυτή είναι η αφίσα που ακολουθεί. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Δ. Μακρής Κουταλιανός τα έζησε στη Ρόδο όπου διατηρούσε καροτσάκι με τουριστικά είδη.

Koutalianoi1

Βέβαια και η Κύπρος είχε και τοπικές προσωπικότητες, μικρότερης εμβέλειας, που ξεχώρισαν για τη μυϊκή τους δύναμη. Δύο τέτοιες περιπτώσεις ακολουθούν:

Koutalianoi2

Ο Παναγής Κωνσταντά, από τα Λιμνιά, ο οποίος πέθανε το 1931 σε ηλικία 32 χρόνων.


Koutalianoi3

Δημήτρης Σύζινος (αγνώστων λοιπόν στοιχείων), ο οποίος έδρασε πιθανόν κατά τη δεκαετία του 1930

Advertisements